Wat is reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie, reflexologie, voetmassage, allemaal benamingen voor een therapie, waarbij door voetmassage getracht wordt om lichaam en geest in balans te brengen.
Het is een natuurgeneeswijze, die eeuwen geleden al werd uitgeoefend in Egypte en China en waarvoor sinds 1900 via Amerika en Europa weer veel meer belangstelling is ontstaan.

Reflexzonetherapie is een aanvullende therapie  die uit gaat van het principe dat op de voeten (maar ook op handen en oren) gebieden liggen, die corresponderen met organen, klieren, spieren en gewrichten in het lichaam. Uw voeten zijn als het ware een plattegrond van uw lichaam. Op de voetzool liggen punten, die in verbinding staan met alle organen, zenuwen en klieren. Door middel van speciale massagetechnieken worden deze punten gestimuleerd, waardoor  invloed uitgeoefend wordt op en een reactie bewerkstelligd in het desbetreffende lichaamsdeel. Hierdoor  ontstaat er een betere doorbloeding en afvalstoffen kunnen sneller het lichaam verlaten. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd waardoor de fysieke en/of mentale klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Een behandeling is gericht op de totale mens en werkt op lichaam en geest, hierdoor ontstaat er meer rust en ontspanning.

Doel van de therapie is het bereiken van een natuurlijk evenwicht in het lichaam. De therapeut geneest niet, maar ondersteunt en bevordert natuurlijke processen. Reflexzonetherapie is een aanvulling op onder andere fysiotherapie en het reguliere medische circuit; een geneeswijze welke de reguliere gezondheidszorg kan ondersteunen.